perjantaina, huhtikuuta 27, 2007

Vihdoinkin!

Vihdoinkin pääsin kirjautumaan Bloggeriin. Koko viikon selain on systemaattisesti kaatunut aina kun olen avannut Bloggerin etusivun. Mun piti nimittäin kirjoittaa jo maanantaina, että nyt on kypsyysnäyte hoidettu. Kysymyksenä oli pohtia mitkä seikat ovat vaikuttaneet blogien suosion räjähdysmäiseen kasvuun. Valitsin kolme kohtaa joita lyhyesti pohdin (konsepti on aika rajallinen).

Ensinnäkin helppous. Kaikki osaa ja ilmaiseksi saa harrastaa. Tosin siinä on haittapuolena lyhyt elinkaariennuste, kun kokeilunhalu ei kannakaan ensimmäistä postausta pidemmälle.

Toiseksi mainitsin mediajulkisuuden, josta syntyy myönteinen kehä. Blogit kasvattaa suosiota -> blogit saa huomiota massamediassa -> blogit kasvattavat suosiota entisestään.

Kolmanneksi puhui yleisestä muutoksesta länsimaisessa kulttuurissa. Tosi-tv ja juorulehdet ovat hämärtäneet yksityisen ja julkisen rajaa. Samalla exhibitionismi ja tirkistely ovat moraalisesti neutralisoituneet. Suomennettuna yhä useampi avautuu omista asioistaan julkisesti, eikä sitä pidetä paheksuttavana asiana. Samoin toisten avautumisten katselu uteliaisuudesta/sosiaalipornona on myös suurimmalle osalle ihmisistä ihan OK.

Kirjoittaessa tuli mieleen joskus Hesarissa esitetty tutkimus, jonka mukaan suurin osa nuorista haluaa julkkiksiksi. Individualistisessa ympäristössä kasvaneet nuoret myös uskovat olevansa niin kiinnostavia, että jos saisivat vaikka oman tv-sarjan, niin ihmiset kyllä katsoisivat sitä. Aika hämmentävää. Yksikin siinä jutussa haastateltu poika mietti julkisuuden mahdollisia haittapuolia, mutta ei keksinyt mikään mikä voisi olla taviselämää pahempaa. Hän sanoi, että enemmän pelottaa se, ettei kukaan tunne häntä. Minä taidan olla todella out. Kyllähän satunnainen huomio on joskus ihan kivaa, mutta en todellakaan haluasi, että minua kytättäisiin kamerakännykän kanssa aina kun käyn pubissa tai vien roskat.

Kiitos muuten yhteisesti kaikille kommentoijille ja samalla tsemppiä kaikille, joilla gradu on vielä työn alla. Kyllä se sieltä valmistuu kunhan vaan saa aiheen valittua ;) (Tämä suunnattu erityisesti kaverilleni, joka juuri huomautti valinneensa aihetta vuoden)

Sitten kun aihe on edes joten kuten rajattu alkaa kauhea arkistojen kaivelu ja lähteiden luku. Tähän menee aikaa ja se on joskus tylsää. Mutta uskokaa kun sanon, että hyvin tehty pohjatyö on enemmän kuin sata jänistä siinä vaiheessa kun pitää alkaa kirjoittaa. Empiirinen osuus meni mulla aika helposti kun sen sai tehdä kotoa ja netissä. Sekin kannattaa kuitenkin suunnitella huolella. Laittakaa joku aikaraja sille milloin alatte kirjoittaa ja sitten vaan näpyttelette ankarasti. Ihan sama mistä kohtaa aloitatte, kunhan jotain keksitte. Jos mahdollista, niin tehkää kirjoitustyö aika tiiviisti, sillä jos edellisestä kerrasta on viikkokin, niin alkaa olla aika hukassa siitä, mitä tuli viimeksi tehtyä. Mulla oli se etu, etten ollut gradua tehdessä töissä ja kurssejakin oli vain pari yhtä aikaa, joten sain keskittyä aika täysillä tähän. Sivut tulee kuitenkin yllättävän nopeasti kun pääsette alkuun ja kohta niitä onkin jo liikaa :P

Ai niin, multa leikattiin taas yksi hammas eilen. Kun viime kerrasta toipuminen oli yhtä tuskaa, olin varustautunut ja pelännyt tätä päivää. Yllättäen kaikki onkin mennyt kymmenen kertaa helpommin. Ei ole tarvinnut kipuilla käytännössä ollenkaan (800 Buranaa toki syön ettei tarttiskaan) eikä naama ole ainakaan vielä turvonnut. Puhekin kuulostaa ihan normaalilta.

Hauskaa ja sateista vappua niille jotka sitä jaksavat vielä viettää! (Ja niille jotka ei tiedä, yliopistovappu on tänä vuonna ainakin Oulussa päivän pidempi eli peräti 5 päivää. Ei ole helppoa ei. Mutta niin kuin todettiin joskus itse tuolla sateessa kärvistellessä: "Jos se ois helppoa niin kaikkihan sitä tekis." :D)

1 kommentti:

Sari kirjoitti...

Meidän porilaisten yliopistovappu on tänä vuonna peräti 7-päiväinen... :)

Teen itse myös gradua blogeista ja niitä edeltäneistä verkkopäiväkirjoista (suomalaisnaiset, sukupuolidiskurssit...) ja olen seuraillut tätä sinun edistymistäsi. Onnea kypsyysnäytteen johdosta!

Olisikohan tuota graduasi mahdollista saada vilkaista jossain vaiheessa - siitä voisi olla omallekin tutkimukselleni hyötyä?