maanantaina, syyskuuta 25, 2006

Tutkimusongelman pyörittelyä

Marri esitti kommenteissani kysymyksen, tutkinko blogeja vai niiden kirjoittajia. Piti oikein pysähtyä miettimään tuota asiaa.

Alustavan graduotsikon voisin nyt ilmoittaa olevan "Blogit sosiaalisena toimintana". Lopullinen tutkimusongelma muotoutuu vielä, mutta monenlaisia pienia osaongelmia olen jo kehitellyt:

-Millainen on lukijan ja kirjoittajan suhde?
-Miten lukijat vaikuttavat kirjoittajaan?
-Onko lukijan ja kirjoittajan välillä todellista vuorovaikutusta?
-Muodostuuko kirjoittajista yhteisöjä?

Kysymykseen vastaisin ehkä tutkivani bloggaajia siinä mielessä, miten he käyttävät blogia sosiaalisen kanssakäymisen välineenä (jos käyttävät). En siis varsinaisesti tutki esim. sitä millaiset ihmiset alkavat pitää blogia, vaan sitä mitä he sillä tekevät ja miten se vaikuttaa heidän sosiaaliseen elämäänsä (jos vaikuttaa).

En luultavastikaan tule tekemään mitään erityisiä tilastoja tai linkityskaavioita (niitä sitäpaitsi löytyy muutenkin), saatika sitten kehitä jotain linkinjäljitysalgoritmia (again, been done), vaan valitsen muutaman blogin, jota tarkastelen lähemmin ja vertaan sitten tutkimusaineistoon.

Tämä kaikki kuulostaa itsestänikin kovin rönsyilevältä, mutta tutkimusprosessi on vielä kesken. Löydän jatkuvasti uusia lähdeartikkeleita, joita sitten printtailen ja lueskelen (Huom, kaksi sivua paperille molemmin puolin! Eli kulutan niin vähän paperia kuin mahdollista) muistiinpanoja tehden. Samalla hion koko ajan mielessäni rajausta ja tutkimusongelmaa.

Kiitos muuten kaikille kommentoijille! Olen todella ilahtunut ja yllättynytkin siitä, miten olette kertoneet omista bloggauskokemuksistanne pohtimiini kysymyksiin liittyen. Toivottamasti sama jatkuu ja muutkin rohkaistuvat jakamaan ajatuksiaan aiheesta.

Bloggaaminen on huippua :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ohjaajakin löysi blogin! Hienoa kun pääsee näkemään miltä graduntekijästä OIKEASTI tuntuu. Eihän tämä varmaan kaikille graduntekijöille ole sopiva tai hyvä tapa pitää ohjaajaa kärryillä, mutta ehkäpä osalle kumminkin! Tsemppiä, mukava lukea alkuvaiheen pohdintoja! Lohdutukseksi voisin sanoa, että tässä vaiheessa asioiden kuuluukin tuntua epäselvältä - siitä se tutkimustyö alkaa!

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä tutkimukseen, blogisi ja aiheesi vaikuttavat tosi mielenkiintoiselta, täytyy poiketa toistekin tutkailemaan. Itsekin vasta 4 kk (anonyyminä) bloggailleena löytyy jo eri vaiheita ja painotuksia tästä hommasta, saati sitten sellaisilla konkareilla jotka tätä vuosia on tehnyt.

Unknown kirjoitti...

Varppiina miälenkiintoonen aihe tehä gradu!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä aihe. Teen itse parhaillaan kirjallisuuskatsausgradua blogeista ja vuorovaikutuksesta, ja olen vetänyt itseni hieman solmuun liiallisella aineiston haalimisella.

Voimia matkaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Hienoa, gradu blogeista!
Mä myös painin täällä blogeihin liittyvien kysymysten kanssa. Kandidaatintyön työpaperin deadline on kolmen viikon kuluttua, mutta tähänastisena tuloksena voin pitää vain sitä, että tiedän, että haluan tutkimukseni liittyvän blogeihin...

Jotain hyviä linkkivinkkejä tiedossa? Oppiaineena on (aikuis)kasvatustiede, joten kasvatuksellinen näkökulma lienisi relevantti. Tutkimusongelma ei vain tunnu hahmottuvan, vaikka kuinka kiäntää ja viäntää :) Tsemppiä!